Największe przysmaki w kuchni meksykańskiej

Tak urozmaicona tradycja kulinarna, jaką jest dieta meksykańska, może zaskoczyć swym bogactwem. Kuchnia tej części świata ma niepowtarzalny charakter. Ciekawe potrawy, intrygujące składniki – wszystko to sprawia, że przepisy na meksykańskie specjały cieszą się coraz większą popularnością. Jakie dania warto wypróbować? Czym wyróżnia się kuchnia meksykańska? Dieta, która stanowi podstawę dla mieszkańców Meksyku, to przede wszystkim dania powstające według najłatwiej dostępnych w tej części świata składników. Kukurydza, fasola oraz różne rodzaje papryki i pomidorów – oto składniki, które pojawiają się w większości meksykańskich potraw. Przepisy na dania z ugotowanej kukurydzy, przerabianej na miazgę po uprzednim jej ugotowaniu, to podstawa. W ten sposób powstają m. in. niezwykle popularne w Meksyku placki znane jako tortillas. Są one smażone na okrągłej patelni, a następnie faszerowane mięsem i warzywami. W niektórych częściach Meksyku wielką popularnością cieszą się też przepisy na placki faszerowane mięsem i owijane liśćmi kukurydzy. Wśród popularnych dań w kuchni meksykańskiej miejsce bardzo ważne zajmują też potrawy z fasoli gotowanej z ostrymi przyprawami. Popularnym elementem diety tego kraju jest też fasola podsmażana, która często staje się dodatkiem do zestawów śniadaniowych.